Om krydsspillet

I krydsspillet vil 2 eller flere spillere krydse hinandens løbebaner og undervejs afleverer bolden til hinanden. Formålet er at tvinge forsvarsspillerne til at skulle stå tæt og overtage en anden angriber. Når forsvarsspillerne står tæt, opstår der plads på deres ydersider, hvilket skaber plads for afslutning.. En betingelse for at et kryds er effektivt er, at angriberne er målfarlige set med forsvarets øjne. Det betyder, at den spiller, som starter krydset skal løbe skråt ind mod forsvaret og udgøre en skudtrussel - gerne med kontakt til forsvaret - for at trække sin forsvarsspiller til siden. Den krydsende spiller skal så komme løbende tæt forbi den første, modtage bolden og forsøge at komme forbi den forsvarer, som har bevæget sig sidelæns for at dække op for den første.

En af de mest almindelige fejl i krydsspillet er, at den først angribende spiller helt klart viser, at hun er første del i et kryds og bestemt ikke har til hensigt af afslutte (kigger på sin medspiller, vender kroppen mod sin medspiller, skudarmen indikerer en aflevering til medspilleren, søger ikke ind mod forsvaret).

En anden fejl er at krydsspillet let kan blive udført på langs med forsvaret eller i for stor afstand fra forsvaret.

Hovedregler:

1 Første spiller skal ligne een, der vil skyde på mål.
2 Krydset skal ske tæt på forsvaret. Hvis et kryds foretages på den anden side af 3-meterlinien er der mere tale om et positionsskifte mellem angrebsspillerne end et egentligt angrebskryds og forsvaret har masser af tid til at omstille sig.
3 Krydset skal ske mod forsvaret. Mange gange bliver krydsspillet mere sideværts end direkte, hvilket betyder, at forsvaret får nemmere ved at dække op
4 Den 2. krydsende spiller altid skal komme i fuld fart bagom den først indløbende spiller og modtage bolden med en sideaflevering eller bagudaflevering.

Alle spilpositioner kan deltage i et kryds og krydsspillerne behøver ikke at være 2 sidestående spillere (f.eks. back og playmaker)

Er krydsspillet en del af et egentligt angrebssystem, hvor krydsene er til for at flytte lidt på forsvaret eller skabe opmærksomhed, kan ovennævnte delvist tilsidesættes.

Krydsspil er specielt effektivt over for modstandere, som er langsomme i deres sidebevægelser.


Printervenlig