LÆGETASKEN

Da en træner har et vist ansvar for spillernes helbred, specielt hvis han/hun er ungdomstræner, er det en god ide at være forberedt på, at der i håndbold kan ske skader af forskellig art. Håndbold er en risikosport med masser af kropskontakt og hurtige bevægelser, og når skaden så sker er det væsentligt, at træneren har en taske med med ting, der kan blive brug for.

Hvad skal træneren så have med i sin taske?

Ikke noget! siger desværre alt for mange trænere. Nogle husker dog at tage is med til kampe, men glemmer, at skaderne lige så godt kan ske under træningen.

Jeg har altid - både til træning og kamp - haft en taske med, indeholdende mange ting. hvoraf de vigtigste er:

Is
Jeg glemmer ikke et kursus, hvor lægen fortalte om en spiller, som under en kamp fik et trælår af modstanderne. Træneren havde ikke is med, så hun fik lov til at sidde på bænken og ømme sig. Næste dag vågnede hun op med et lår så stort, at det kunne få en elefant til at overveje en slankekur. Det viste sig, at hun havde haft blødninger under muskelhinden i låret. Is og kompres havde fået hende i gang igen efter 2-3 uger I stedet gik der ca. 2 år og der blev foretaget 2 operationer inden hun kom i gang igen. Derfor HUSK IS.

Isspray kan anvendes som psykologisk behandlingsmiddel, men ikke andet, idet sprayen ikke er dybdevirkende.

Plaster
Hvorfor nu det. Jo, reglerne siger, at blødninger skal dækkes, men der er også andre faktorer. Når lille Sofie kommer med sit 2 mm gabende sår, hvor der - hvis man klemmer rigtigt godt til - kan presses en lille dråbe blod ud, så er man den store redningsmand, når man kan tage et plaster frem og hjælper.

Elastikbind
Er skaden sket og RICE-princippet skal overholdes skal der bl.a. is og kompres over skaden. Man kan selvfølgelig sidde og trykke en ispose over skaden med hænderne i 20-30 min. men det er nu meget lettere at vikle elastikbindet rundt om f.eks. det skadede lår. Samtidig får man pakket isen ind, hvilket gør, at kulden holder sig længere.
Herudover at det godt til støtte på forstuvede/forvredne led. Elastikbindene skal haves både som smal og bred model. Jeg kan umiddelbart ikke anbefale de selvklæbende typer. Det er nok smarte at vikle om den forstuvede ankel, men med mindre du har en utrolig tålmodighed, når det skal af igen, så oplever du et bind, som er krøllet sammen til ubrugelighed.

Pincet
Praktisk når man skal have en splint ud af en finger.

Spidse nåle
Også praktiske når splinter skal ud.

Armstøttebind
Skal armen holdes i ro er det bedre end at bede spilleren stikke hånden ned foran i bukserne.

Tape
Tapening - dække smykker og hårnåle - fastholde elastikbind - m.m.

Sårrensservietter
Til at fjerne snavs fra sår.

Saks
Praktisk til at klippe plaster og elastikbind i passende længder.

Muskel/varmesalve
Lidt luxus, men god til ømme muskler. Pas dog på. Der er 2 typer: en 24 timers og en 48 timers salve. Måske er der flere typer. 48 timers salven er kraftig og må ikke kommes på en skade, der er mindre end  48 timer gammel, idet den kan løsne den sårdannelse, der måtte være dannet på skadestedet, hvorved blødningen starter igen.

Selvfølgelig kan der fyldes mere i tasken, men disse ting synes jeg er de vigtigste.