OPVARMNING

Opvarmning er en meget vigtig del af træningen, som ofte glemmes.

Tit ser man spillere fare ud på banen, når deres træningstid starter og begynde at skyde på mål med fuld kraft gerne som hopskud. Desværre ser man så også resultatet deraf med forstrakte skuldermuskler og benmuskler, og så er træningstimen forbi for vedkommende.

Målmanden har det ikke lettere og må med kolde hænder og muskler springe rundt i målet og forsøge at agere kompetent målmand.

Opvarmningen har følgende formål:
1. at øge præstationsevnen
2. at forebygge skader
3. at gøre spilleren mentalt klar til den kommende aktivitet (træning/kamp)

Ved opvarmningen øges kroppens temperatur som igen sætter gang i kroppens kemiske processer og som igen øger kroppens præstationsevne.

Som hovedprincip skal opvarmningen tilrettelægges så:
- den er spændende og motiverende
- den ligner håndboldspillet
- alle muskelgrupper kommer med
- den tager hensyn til at kroppen ikke er opvarmet endnu (ikke for voldsomme belastninger)
- der er en stigende intensitet i øvelserne
- opvarmningen bliver en naturlig del at en trænings- eller kampsituation

Spilleropvarmning (og målmand)
Opvarmningen behøver ikke at være kedelig. Man kan anvende forskellige boldspil til opvarmning som samtidig har spilrelateret betydning. Det vigtigste er, at alle muskler er kommet i gang inden man begynder på hurtige eller kraftbetonede øvelser.

Målmandsopvarmning
Start med løse skud direkte på målmanden, så hænderne varmes op og vænnes til at modtage slaget fra bolden. Herefter kan man begynde at skyde højt ude til siderne, men stadig løse bolde. Herefter lave bolde, så målmanden forholdsvis roligt kan komme ud og forsøge sig med benparader. Når der så er skudt hele vejen rundt i målet, er målmanden klar og man kan nu begynde at skyde igennem.

Nedenstående er eksempler på øvelser til opvarmning. Mange af dem kan inkludere en bold, som man kan drible med eller kaste til hinanden under øvelserne:

tegning tegning1 tegning2 tegning3
1. Jogging 2. Løb - begge veje rundt 3. Løb med hælspark 4. Løb med høje knæløftninger
tegning4 tegning5 tegning6 tegning7
5.Jogging 6. Gadedrengeløb 7. Krydsløb 8. Sidelæns løb
tegning8 tegning9 tegning10 tegning11
9. Hofterulning 10. Gå-hoftegyng ved hver 3. skridt 11. Forskellige former for armsving 12. Forskellige former for armsving
tegning12 tegning13 tegning14 tegning15
13. Sidebøjning 14. Fejesving - højre hånd til venstre fod og omvendt 15. Armstrækninger 16. Benflytning - højre fod til venstre hånd og omvendt
tegning16 tegning17 tegning18 tegning19
17. Benflytning - højre fod til venstre hånd og omvendt 18. Rygstrækning (bagudbøjning) 19. Vippe i skulderleddet 20. Op i siddende stilling
tegning20 tegning21 tegning22 tegning23
21. Venstre arm og højre ben løftes og omvendt 22. Løb med retningsændring Spurter Andre øvelser