IDRÆTSMASSAGE

De fleste kan - uden at lære det - give massage, men skal det rigtig have effekt, kræver det øvelse.

Men pas på - de fleste elsker at blive masseret, og pludselig har du 12 spillere, som lige skal have lidt afstressende massage inden kampen eller 10-15 min. benmassage hver efter kampen. Her kan du med fordel lære holdet, hvordan de udfører de mest almindelige massageteknikker, så de kan hjælpe hinanden.

Det er ikke påvist, at massage virker forbedrende på musklernes arbejdsevne, hvis de ikke har været i arbejde, men man kan opnå en stor psykisk virkning. Efter en omgang massage er man klar til kamp.

Har man store spændinger før en kamp, kan en let gang massage hjælpe med at fjerne spændingen, idet den virker afslappende

Efter opvarmning kan der godt opstå ømhed eller spændinger i enkelte muskelgrupper, og disse vil have gavn af lidt løsnende massage, men massage kan gøre ondt, hvis man får fat i en øm muskel, og så må man lette grebet lidt. Pas på, at det ikke gør ondt fordi du er i gang med at massere nerver og blodkar

Lad være med at lave gnidninger eller kraftige æltninger på tør hud. Det vil virke irriterende på huden. Brug en massageolie. Derimod kan muskelæltninger godt gives på tør hud.

Efter at musklerne har arbejdet har det vist sig at massagen forbedre musklernes evne til at restituere sig.

I kamppauserne er det vigtigt, at musklerne ikke bliver kolde, så her vil massagen være et godt redskab i kombination med overtrækstøj, strækkeøvelser og ned- og opvarmning.

Ømme muskler elsker massage. Har man spillet en kamp, kan musklerne godt være ømme. Efter ca. 10 timer bliver ømheden stærkere og fortsætter med at stige de næste 24 til 48 timer. Herefter aftager ømheden, men musklerne kan godt føles stive. En god gang massage vil ikke fjerne, men mildne ømheden væsentligt.

Massagegreb

Effleurage Strygninger Virker beroligende og smertelindrende og ophæver muskelspændinger
Petrissage Klemning og æltnig Kan virke inciterende, men kan også udløse stærke smerter, hvis man er for hårdhændet
Friktion Gnidninger Kan også virke inciterende, men kan også udløse stærke smerter, hvis man er for hårdhændet
Tapotement Bankninger og hakning Kan virke inciterende og afslappende
? Vibration og rystning Kan også virke inciterende og afslappende

Hvornår du ikke må massere medmindre du er uddannet læge, massør eller fysioterapeut:

- På åbne sår (sår, forbrændinger m.m.)
- På og omkring  læsioner, som er under 48 timer gamle (kan starte en ny blødning)
- På overrevne ledbånd
- På seneskader
- Ved stærke smerter

I forbindelse med massage på læsioner, som er over 48 timer gamle kan man dog med fordel give lette strygninger og senere gnidninger over skadestedet. Det letter spændingen i musklen og kan hjælpe til en større blodgennemstrømning, som kan være med til at der ikke dannes mere arvæv end nødvendigt. Samtidig løsner det musklen, så der ikke danner sig forkalkninger i denne. Men husk FORSIGTIGT i starten.

Lad være med at massere i maveregionen - det giver kun dårlig mave.

OG LAD VÆRE MED AT TAGE SPILLERE ENKELTVIS IND I ET RUM FOR AT GIVE DEM MASSAGE. 
Overlad dette til de professionelle, idet det meget hurtigt kan give en misforstået situation.

Danmarks Idræts-Forbund har et udmærket kursus om emnet.