HVEM VIL VÆRE DOMMER??

Hvem kender ikke situationen? Holdene står klar på banen men hvor er dommeren?? Kommer han/hun eller skal vi prøve at overtale een eller anden til at tage tjansen. Stadig ingen dommer og flere begynder at luske væk fra hallen, da de er nervøse for at blive overtalt til at være dommer i kampen.

Hvorfor mangler der dommere? Kan det være fordi det at være dommer samtidig er at udsætte sig selv for alle mulige tilråb fra trænere, spillere og forældre.

Det er jo sket at man har hørt: "God kamp, dommer! Synd du ikke så den!!" eller "Hey dommer. Din førerhund er lige blevet diskvalificeret for at være partisk!!

dommer Det må ikke være sjovt ar bruge sin fritid på at lytte til sådanne udtalelser, men behøver det at være sådan?

Jeg har ofte hørt ungdommen blive trænet op til at se ned på dommere og betragte dem som uduelige, inkompetente, blinde og meget mere og hvem lærer dem dette - træneren og desværre også tilskuerne (i ungdomsrækkerne forældrene)! Hvis træneren i stedet lærte spillerne, at dommeren er en person, som gør det så godt som muligt, men ikke er i stand til at se alt og måske oven i købet roste dommeren for en god indsats, så var der nok flere, som meldte sig som dommere. Udvidede træneren sine instruktioner og fortalte forældrene, at det ikke hjælper deres børn på banen, hvis de gør dommeren sur, så begynder det at ligne noget.

 

Jeg indrømmer at jeg også nogle gange har været lidt knotten på en dommer, som overså ting, jeg havde observeret, men derfra til at begynde at råbe ukvemsord ud til den pågældende, er at gå for langt. Man kan sagtens vise en dommer på en pæn måde, at man ikke er helt enig med denne. Synes man at modstandernes forsvar river lidt for meget i tøjet, kan man altid bede sine spillere om at stoppe trøjen ned i bukserne. Når man så har markeret over for dommeren, at der rives i tøjet, vil han/hun være opmærksom på dette, og når ens spillere dukker frem igen fra forsvaret med trøjen  trukket ud af bukserne, ja, så bliver der ofte dømt.

Jeg har mange gange spekuleret på, om der også ville blive trænermangel, hvis tilskuerne - i stedet for at råbe til dommerne - begyndte at råbe til trænerne. "Hej træner - jeg er sikker på du har en god forklaring på at du sætter din mindste spiller til at dække op for modstandernes tårnhøje hopskytte!" eller "Hvad med at holde din mund og lad spillerne spille deres spil. De kender åbenbart mere til det end dig!"

Håndbold er en sport og lad den være en sport med alt det sport bør indeholde: Modstanderne er ikke fjenden, der skal slagtes, men jævnaldrende, som blot spiller i en anden klub og hvoraf flere sagtens kunne være din bedste ven/veninde.  Dommerne er frivillige, som anvender deres fritid for at dømme, således at trænerne ikke selv skal dømme deres kampe. Trænerne er personer, som udover at lære sine spillere at spille håndbold, også er personer, som skal fortælle sine spillerne, hvad sport er og står for.