OM ØVELSER - KRYDS

Kryds anvendes for at bringe ubalance i modstandernes forsvar og  foretages normalt af 2 bagudspillere (se back/backkryds og centerkryds) eller en bagudspiller og en fløj (se fløj/backkryds). Stregen kan imidlertid også være med i kryds (se stregkryds).

Krydset foretages ved eksempelvis at 1. spiller (playmaker) med bolden løber mod eller på siden af højre forsvarsback og viser, at der vil blive foretaget en afslutning. Forsvarets centerspiller vil følge med for at dække for dette angreb. Nu krydser venstre angrebsback bag om playmaker, modtager bolden skråt bagud fra playmaker og hvis forsvaret ikke kan kommunikere ordentligt og reagere hurtigt nok, vil der opstå en skudmulighed hvor forsvarets centerspiller skulle befinde sig.

Kryds ser simple ud, men kræver megen træning for at være effektive. Specielt afleveringen skråt bagud er vanskelig at udføre præcist og ikke for hård. Da angrebet fra den bagomkrydsende spiller skal være lynhurtigt skal timingen fra denne være præcis. Løbes der for tidligt eller for sent, vil afleveringen bagud være umulig at foretage hensigtsmæssigt og overraskelsen vil være tabt.

Krydsspillet har tendens til at blive sideværts - dvs at angrebsspilleren løber parallelt med forsvaret - og derved bliver hun ikke angrebsfarlig og forsvarsspilleren behøver ikke at følge med. Herved opstår det tilsigtede tomrum til den bagomkrydsende spiller ikke. Opstår tomrummet, har den bagomkrydsende spiller 2 afslutningsmuligheder: Gennembrud eller (hop)skudsafslutning.

Kryds kan også anvendes som opbygning til en eller anden angrebskombination - f.eks. få forsvaret til at fokusere på krydset og "glemme" en indløbende fløj.

Øvelserne i dette afsnit beskæftiger sig med forskellige krydsøvelser, som ikke så meget er pladsbestemte.